24 czerwca 2013

Letni, owocowy koktail lodowy


Idealne na upały...

połączenie letnich owoców i lodów :)


   

   Składniki:



  •  2 kulki lodów śmietankowych lub waniliowych 
  • 10 truskawek
  • 10 wiśni
  • 1 garść jagód
  • 1 łyżeczka miodu






















Smacznego !
















20 czerwca 2013

Przepis na... Klasyczne hamburgery

   

 Domowa wersja popularnego amerykańskiego dania. 



       Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wołowego (wystarczy na 3-4 hamburgery)
  • do przyprawienia mięsa: pół cebuli, musztarda, pieprz, sól, natka pietruszki 
  • bułki (mogą być pełnoziarniste)
  • sałata
  • pomidor
  • ogórek konserwowy
  • cebula
  • ser żółty
  • sosy: musztarda, majonez, ketchup

       Wykonanie:


Mielimy mięso razem z cebulą.

Dodajemy łyżkę musztardy, pieprz, sól i posiekaną natkę pietruszki. 
Mieszamy na jednolitą masę.


Formujemy mięso na wysokość ok 1cm i średnicę nieco większą niż śr. bułki.

Grillujemy mięso lub smażymy na suchej patelni.

W czasie, gdy smaży się mięso, do piekarnika wstawiamy przekrojone  bułki.


Myjemy i kroimy w plastry warzywa.

Gdy bułki się zarumienią, smarujemy dolne części musztardą, następnie kładziemy kolejno: sałatę, plastry pomidora, krążki cebuli, mięso, plaster żółtego sera. Ser smarujemy majonezem, na nim kładziemy plastry ogórka, można położyć kolejny liść sałaty, polewamy ketchupem i przykrywamy górną częścią bułki.



 

Smacznego !


18 czerwca 2013

Makaron z truskawkami

  Najbardziej letnie danie, jakie przychodzi mi do głowy!

 



    Przepis na makaron z truskawkami zna chyba każdy, ale nie każdy robi go tak samo.
    Oto moja propozycja:




Składniki:

na 1 porcję

  • szklanka makaronu razowego
  • 3/4 szklanki truskawek
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • cukier trzcinowy  (wg uznania)
  • cukier wanilinowy (połowa płaskiej łyżeczki)
  • dwa listki melisy 

Makaron gotuję (al dente) w lekko osolonej wodzie.
Truskawki rozgniatam widelcem - nie musi być dokładnie. Dodaję cukier trzcinowy
i wanilinowy i dalej ucieram. Następnie dodaję jogurt naturalny i mieszam całość.
Makaron odcedzam, wykładam do głębokiego talerza, polewam sosem i dekoruję listkami świeżej melisy.





Smacznego !




9 czerwca 2013

Przepis na... Ciastka francuskie z jabłkami

 

Dziecinnie prosty przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego.

 

 

 

Składniki:

  • ciasto francuskie (ok. 250g)
  • jajko
  • jabłka pokrojone w plasterki lub wcześniej zasmażone
  • cynamon
  • kruszonka: 
    • 4 łyżki mąki
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
  •  cukier puder do posypania



Pokrój ciasto na duże prostokąty (8 szt.) i ułóż na dużej blasze.
Roztrzep jajko i posmaruj nim ciasto.
Na środku każdego kawałka rozłóż  jabłka i posyp je cynamonem.
Przygotuj kruszonkę na stolnicy lub w misce. Przesiej mąkę, dodaj masło i cukier puder. Zagniataj składniki razem, aż uzyskasz grudki.
Posyp jabłka kruszonką.
Ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz, aż kruszonka się zarumieni.
Upieczone ciastka posyp cukrem pudrem.





Smacznego !


7 czerwca 2013

Przepis na... Muffiny marchewkowe


Oto przepis na przepyszne...




    Składniki:

  • 2 szklanki startej marchewki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3-4 jajka 








  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szk. mąki pełnoziarnistej 
  • 3/4 szk. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 




 Sposób przygotowania:

 

Marchewki umyj i obierz. W misce roztrzep jajka i dodaj do nich olej a następnie 
startą marchewkę. Wymieszaj.
Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj. 
Dodaj mokre składniki i znów wymieszaj.


Napełniaj papilotki do wysokości blachy. Piecz 20-25 min w 180 st. 
Udekoruj lukrem lub czekoladą i posypką.









Smacznego !

6 czerwca 2013

Jak naprawić pokruszony kosmetyk: róż, puder, cień lub bronzer

 

Jak uratować pokruszony róż 

lub inny kosmetyk prasowany?

 


Oto instrukcja krok po kroku:

Potrzebujemy:


  • alkohol - ja użyłam Lawenolu (70%), ale można użyć spirytusu lub wódki
  • narzędzie do rozdrobnienia kosmetyku
  • pędzelek do eyelinera (nie jest konieczny; można użyć np. patyczka do uszu)
  • chusteczki higieniczne
 








 Pozostaw kosmetyk do całkowitego wyschnięcia 
(wyparowania alkoholu). Najlepiej na całą noc.
 

Polecam !