Szybki obiad z wykorzystaniem sezonowego warzywa - cukinii.
Co prawda w supermarketach można ją dostać cały rok, jednak teraz jest najtańsza i najlepsza :)
Moja żółta cukinia pochodzi z warzywnego ogródka teściowej.
Zazwyczaj używałam zielonej (przykład).
Żółta a zielona
Żółta cukinia jest nieco słodsza i delikatniejsza niż zielona, także jej skórka jest bardziej miękka. Można ją przechowywać krócej niż zieloną, dlatego nie ma jej w sprzedaży przez cały rok, a tylko w sezonie letnim.
Jak kupować cukinię?
Nie należy kupować przerośniętych cukinii - im mniejsza tym lepsza. Z małej cukinii nie trzeba wydrążać "gąbki" z nasionami. Należy też zwrócić uwagę na skórkę. Jeśli jest uszkodzona, cukinia szybciej się zepsuje.
Wartości odżywcze cukinii (źródło)
Cukinia to źródło witamin i minerałów:
- B1, B2, C, PP
- karotenu
- wapnia
- potasu (który szczególnie latem tracimy razem z potem)
Przepis na placki z cukinii
Składniki:
dla 2 osób
- średnia cukinia
- łyżka mąki ziemniaczanej
- ok. 1szklanka mąki razowej
- 2 jajka
- łyżka koperku
- łyżka natki pietruszki
- pieprz i sól
Wykonanie:
Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do startej cukinii dodać jajka, natkę pietruszki, koperek i łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość wymieszać i stopniowo dodawać mąkę razową, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (jak na placki ziemniaczane). Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Można podawać na słono ze śmietaną/jogurtem lub na słodko z konfiturą.