8 sierpnia 2013

Przepis na... Piersi kurczaka a'la Caprese

z mozzarellą i suszonymi pomidorami

   Składniki:

      dla 2 osób

  •  2 piersi z kurczaka
  •  1 kulka mozzarelli
  •  suszone pomidory (z zalewy) 
  •  bazylia
  •  sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

    

   Oto przepis w zdjęciach:

Podawaj z brązowym ryżem i lekką sałatą.

Smacznego!

2 sierpnia 2013

Bałagan na biurku...?

Czyli...myśl na dziś :)

 

 



Przepis na... Pieczone ziemniaki

w mundurkach , czyli w skórce :)

 

 

 

 Składniki: 

Ilości i proporcje... "na oko" w zależności od ilości ziemniaków i od smaku
  • młode ziemniaki
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz


Przepis w obrazkach:

 










 

Smacznego!

1 sierpnia 2013

Maseczka z kurkumy na trądzik

Sekret pięknej cery Hindusek...


  

   Żółte zdrowie...

    Kurkuma, nie bez przyczyny zwana jest indyjskim szafranem lub królową przypraw. Ta popularna w południowo-wschodniej Azji przyprawa jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne: oczyszcza wątrobę i krew, usprawnia  trawienie i wydalanie. Według badań kurkumina (bioaktywny związek, któremu kurkuma zawdzięcza swoją intensywną barwę) wykazuje też działanie przeciwnowotworowe i może zapobiegać zwyrodnieniu komórek mózgowych (procesowi charakterystycznemu dla choroby Alzheimera i Parkinsona)

    Żółty imbir...

    Kurkuma jest kuzynką imbiru, co widać na pierwszy rzut oka :)


źródło
    Kurkuma jest używana w celu nadania żółtego koloru takim produktom jak musztarda, bulion w kostce, ser zółty czy masło, jak i również do farbowania tkanin czy kosmetyków.
    Popularna przyprawa curry zawdzięcza swój kolor właśnie kurkumie, która jest jej niezbędnym składnikiem. Właśnie z curry kojarzy mi się jej intensywny aromat, a smak nie jest intensywny - lekko ostry i nieco gorzki. Ponieważ kurkuma nie ma wyraźnego smaku ale za to intensywnie barwi, warto stosować ją w kuchni, nie tylko do orientalnych potraw, ale także do barwienia makaronu, ryżu, czy nawet ciast i ciasteczek. Warto to robić chociażby ze względu na jej właściwości zdrowotne i cieszący oko, słoneczny odcień :)

Więcej informacji na temat kurkumy z najdziecie tu:

     Żółte piękno... 

      Kurkuma znana jest nie tylko ze swoich właściwości barwiących, smakowych czy prozdrowotnych ale także z jej wspaniałego działania na skórę. 

      Kurkuma wykazuje właściwości:

  • przeciwzapalne
  • bakteriobójcze 
  • przeciwgrzybicze
  • antywirusowe
  • antyoksydacyjne
  • przeciwutleniające
  • przyspiesza gojenie
       Kurkuma pomaga w walce z trądzikiem, trądzikiem różowatym, rankami i bliznami po trądziku. Stosuje się ją również w przypadku łuszczycy i egzemy a także jako środek łagodzący na poparzenia słoneczne czy inne podrażnienia.

     A oto przepis na maseczkę z kurkumy do cery trądzikowej:

 

   

     Wykonanie:

  1. Przygotuj małą miseczkę i miarkę (może być łyżeczka).  
  2. Zmieszaj kurkumę, gęsty jogurt naturalny i miód w proporcji 1 x 1 x 1.
  3. Opcjonalnie dodaj ulubiony olej, który dodatkowo wzbogaci maseczkę. Ja dodaję zazwyczaj 2 rybki Dermogal lub 10 kropli oleju arganowego. Polecam też olej Tamanu.
  4. Maseczkę rozprowadź ostrożnie pędzlem lub palcami (może kapać/spływać z palców lub pędzla -w zależności od uzyskanej konsystencji)
  5. Zmyj maseczkę po 15-20 minutach. Jeśli na twarzy pozostał zółty odcień - umyj twarz żelem lub mydłem.

     Uwaga!

Maseczka barwi ubrania, ręcznik itp, więc radzę ubrać się... odpowiednio :)
Po zmyciu maseczki proponuję osuszyć twarz papierowym ręcznikiem.



Polecam! 

 Zobacz również: