12 lutego 2014

Przepis na... Muffiny Walentynkowe





  

Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1 jajko   
Lukier cytrynowy:
  • cukier puder
  • sok z cytryny


 

 

 

Sposób  przygotowania:

Włączyć piekarnik na 180 C.
Rozpuścić i przestudzić masło. 
Ubić jajko trzepaczką, dodać masło i mleko i dalej ubijać, aż składniki się połączą.
Wymieszać suche składniki (barwnik dodawać malutkimi porcjami do uzyskania odpowiedniego koloru).
Przelać składniki mokre do suchych i wymieszać.
Przełożyć ciasto do foremek na muffiny wyłożonych papilotami. 
Piec ok 20 min.

Upieczone muffiny dekorujemy lukrem.







Smacznego !