30 lipca 2013

Przepis na... Placki z cukinii


Szybki obiad z wykorzystaniem sezonowego warzywa - cukinii. 

 

   

       Co prawda w supermarketach można ją dostać cały rok, jednak teraz jest najtańsza i najlepsza :) 
       Moja żółta cukinia pochodzi z warzywnego ogródka teściowej. 
Zazwyczaj używałam zielonej (przykład). 

Żółta a zielona

        Żółta cukinia jest nieco słodsza i delikatniejsza niż zielona, także jej skórka jest bardziej miękka. Można ją przechowywać krócej niż zieloną, dlatego nie ma jej w sprzedaży przez cały rok, a tylko w sezonie letnim.

Jak kupować cukinię?

       Nie  należy kupować przerośniętych cukinii - im mniejsza tym lepsza. Z małej cukinii nie trzeba wydrążać "gąbki" z nasionami. Należy też zwrócić uwagę na skórkę. Jeśli jest uszkodzona, cukinia szybciej się zepsuje.


Wartości odżywcze cukinii (źródło)

         Cukinia to źródło witamin i minerałów:
  • B1, B2, C, PP
  • karotenu
  • wapnia
  • potasu (który szczególnie latem tracimy razem z potem)
          Cukinia, to idealne warzywo dla dbających o linię -jest lekko strawna, a 100 g dostarcza zaledwie 15 kcal. Dodatkowo cukinia jest świetna przy przeprowadzaniu detoksu, ponieważ nie kumuluje metali ciężkich i posiada właściwości odkwaszające organizm.


  Przepis na placki z cukinii

 

 

   Składniki:

             dla 2 osób 

  • średnia cukinia
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok. 1szklanka mąki razowej
  • 2 jajka
  • łyżka koperku
  • łyżka natki pietruszki
  • pieprz i sól
 

   Wykonanie:

        Cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do startej cukinii dodać jajka, natkę pietruszki, koperek i łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość wymieszać i stopniowo dodawać mąkę razową, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (jak na placki ziemniaczane). Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Można podawać na słono ze śmietaną/jogurtem lub na słodko z konfiturą. 









Smacznego!





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza