27 lipca 2013

Fasolka szparagowa z bułką tartą





Fasolka szparagowa, to jeden z moich ulubionych dodatków do letniego obiadu. Pasuje zarówno do typowo polskich kotletów: mielonego, schabowego, jak i do drobiu czy ryb. Fasolka z zasmażką z bułki tartej może być też samodzielnym daniem. Zdecydowanie preferuję fasolkę zółtą... Nie przepadam za zieloną.

 

Jak ugotować fasolkę szparagową?

 

 

Składniki:

  • 0,5 kg fasolki szparagowej
  • 2 l wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 50 g masła
  • 4 łyżki bułki tartej









Fasolkę dokładnie wypłukać, odciąć końcówki i wrzucić do garnka z osoloną i osłodzoną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż fasolka będzie miękka, ale i lekko krucha. Najlepiej sprawdzać podczas gotowania. Młoda fasolka gotuje się szybciej. Odcedzić fasolkę na durszlaku.

Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i smażyć aż się zarumieni. Polać fasolkę i wymieszać.







Fasolka szparagowa jest lekko strawna w porównaniu z innymi warzywami strączkowymi, 
jest dobrym źródłem witamin C, K, kwasu foliowego oraz żelaza i manganu. 
Najwięcej wartości odżywczych zawiera młoda fasolka, warto też przygotowywać ją na parze.

Właściwości fasolki szparagowej (źródło):

  • korzystna dla  dla osób z niedoborem żelaza
  • działa wzmacniająco i chroni odporność
  • ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny,dlatego polecana jest dla osób dbających o linię (jednak warto wtedy zrezygnować z zasmażki :)
  • chroni przed osłabieniem kości
  • działa korzystnie na układ krwionośny
  • pomocna przy obniżaniu ciśnienia
  • działa korzystnie na jelito grube
  • ma właściwości przeciwzapalne

Smacznego !


    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz