6 maja 2013

Przepis na... 3bit

 

  Składniki:

  Na blachę o wymiarach ok. 20/30 cm

  • 2 paczki herbatników pełnoziarnistych  (2x 250g)
  • puszka masy kajmakowej / krówkowej
  • budyń śmietankowy
  • szklanka mleka
  • 1/3 kostki masła
  • 330 ml śmietany 30% (polecam 500ml ;)
  • 2 fix'y do śmietany
  • cukier puder (1-2 łyżki)
  • 1/2 tabliczki czekolady

  1. Najlepiej zacząć od wstawienia puszki z masą krówkową do gorącej wody. Dzięki temu łatwiej ją rozsmarujemy. Odpowiednio wcześnie należy też ugotować budyń (jak w przepisie, ale na 1 szklance mleka) i odstawić do ostudzenia. Śmietana 30% powinna być schłodzona w lodówce a masło ogrzane do temperatury pokojowej. 
  2. Masło ucieramy mikserem, dodając stopniowo ostudzony budyń.  
  3. Śmietanę 30% ubijamy krótko mikserem, dodajemy fix'y wymieszane z cukrem pudrem i miksujemy całość do sztywności.
  4. Teraz wystarczy wykładać kolejne warstwy na blachę:
  • herbatniki
  • masa krówkowa
  • herbatniki
  • masa budyniowa
  • herbatkiki
  • masa śmietanowa
  • posypka z pokruszonych herbatników i czekolady
Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na noc (10-12 godzin)


Przepis w obrazkach:  

 

Masa krówkowa w gorącej kąpieli wodnej
Ostudzony budyń
Dno blachy wykładamy ściśle herbatnikami

Masa krówkowa o smaku orzechowym

Na masie krówkowej herbatniki mogą być ułożone luźniej niż na dnie

 Budyń utarty z masłem na gładką masę.


Masa śmietanowa

Ciasto można też posypać startą lub rozpuszczoną czekoladą.

Jeśli chcesz uzyskać wyższe warstwy, przygotuj masy: z dwóch budyniów i z 500 ml kremówki.


    

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz