Składniki:
Na blachę o wymiarach ok. 20/30 cm
- 2 paczki herbatników pełnoziarnistych (2x 250g)
- puszka masy kajmakowej / krówkowej
- budyń śmietankowy
- szklanka mleka
- 1/3 kostki masła
- 330 ml śmietany 30% (polecam 500ml ;)
- 2 fix'y do śmietany
- cukier puder (1-2 łyżki)
- 1/2 tabliczki czekolady
- Najlepiej zacząć od wstawienia puszki z masą krówkową do gorącej wody. Dzięki temu łatwiej ją rozsmarujemy. Odpowiednio wcześnie należy też ugotować budyń (jak w przepisie, ale na 1 szklance mleka) i odstawić do ostudzenia. Śmietana 30% powinna być schłodzona w lodówce a masło ogrzane do temperatury pokojowej.
- Masło ucieramy mikserem, dodając stopniowo ostudzony budyń.
- Śmietanę 30% ubijamy krótko mikserem, dodajemy fix'y wymieszane z cukrem pudrem i miksujemy całość do sztywności.
- Teraz wystarczy wykładać kolejne warstwy na blachę:
- herbatniki
- masa krówkowa
- herbatniki
- masa budyniowa
- herbatkiki
- masa śmietanowa
- posypka z pokruszonych herbatników i czekolady
Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na noc (10-12 godzin)
Przepis w obrazkach:
|
Masa krówkowa w gorącej kąpieli wodnej |
|
Ostudzony budyń |
|
Dno blachy wykładamy ściśle herbatnikami |
|
Masa krówkowa o smaku orzechowym |
|
Na masie krówkowej herbatniki mogą być ułożone luźniej niż na dnie |
|
Budyń utarty z masłem na gładką masę. |
|
Masa śmietanowa |
|
Ciasto można też posypać startą lub rozpuszczoną czekoladą. |
|
Jeśli chcesz uzyskać wyższe warstwy, przygotuj masy: z dwóch budyniów i z 500 ml kremówki. |
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz