Fasolka szparagowa, to jeden z moich ulubionych dodatków do letniego obiadu. Pasuje zarówno do typowo polskich kotletów: mielonego, schabowego, jak i do drobiu czy ryb. Fasolka z zasmażką z bułki tartej może być też samodzielnym daniem. Zdecydowanie preferuję fasolkę zółtą... Nie przepadam za zieloną.
Jak ugotować fasolkę szparagową?
Składniki:
- 0,5 kg fasolki szparagowej
- 2 l wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 50 g masła
- 4 łyżki bułki tartej
Fasolkę dokładnie wypłukać, odciąć końcówki i wrzucić do garnka z osoloną i osłodzoną wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż fasolka będzie miękka, ale i lekko krucha. Najlepiej sprawdzać podczas gotowania. Młoda fasolka gotuje się szybciej. Odcedzić fasolkę na durszlaku.
Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i smażyć aż się zarumieni. Polać fasolkę i wymieszać.
Fasolka szparagowa jest lekko strawna w porównaniu z innymi warzywami strączkowymi,
jest dobrym źródłem witamin C, K, kwasu foliowego oraz żelaza i manganu.
Najwięcej wartości odżywczych zawiera młoda fasolka, warto też przygotowywać ją na parze.
Właściwości fasolki szparagowej (źródło):
- korzystna dla dla osób z niedoborem żelaza
- działa wzmacniająco i chroni odporność
- ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny,dlatego polecana jest dla osób dbających o linię (jednak warto wtedy zrezygnować z zasmażki :)
- chroni przed osłabieniem kości
- działa korzystnie na układ krwionośny
- pomocna przy obniżaniu ciśnienia
- działa korzystnie na jelito grube
- ma właściwości przeciwzapalne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz