18 czerwca 2013

Makaron z truskawkami

  Najbardziej letnie danie, jakie przychodzi mi do głowy!

 



    Przepis na makaron z truskawkami zna chyba każdy, ale nie każdy robi go tak samo.
    Oto moja propozycja:




Składniki:

na 1 porcję

  • szklanka makaronu razowego
  • 3/4 szklanki truskawek
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • cukier trzcinowy  (wg uznania)
  • cukier wanilinowy (połowa płaskiej łyżeczki)
  • dwa listki melisy 

Makaron gotuję (al dente) w lekko osolonej wodzie.
Truskawki rozgniatam widelcem - nie musi być dokładnie. Dodaję cukier trzcinowy
i wanilinowy i dalej ucieram. Następnie dodaję jogurt naturalny i mieszam całość.
Makaron odcedzam, wykładam do głębokiego talerza, polewam sosem i dekoruję listkami świeżej melisy.





Smacznego !




1 komentarz: