Najbardziej letnie danie, jakie przychodzi mi do głowy!
Przepis na makaron z truskawkami zna chyba każdy, ale nie każdy robi go tak samo.
Oto moja propozycja:
Składniki:
na 1 porcję
- szklanka makaronu razowego
- 3/4 szklanki truskawek
- łyżka jogurtu naturalnego
- cukier trzcinowy (wg uznania)
- cukier wanilinowy (połowa płaskiej łyżeczki)
- dwa listki melisy
Makaron gotuję (al dente) w lekko osolonej wodzie.
Truskawki rozgniatam widelcem - nie musi być dokładnie. Dodaję cukier trzcinowy
i wanilinowy i dalej ucieram. Następnie dodaję jogurt naturalny i mieszam całość.
Makaron odcedzam, wykładam do głębokiego talerza, polewam sosem i dekoruję listkami świeżej melisy.
Ja lubię jak jest więcej sosu. Ładne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń