Dziecinnie prosty przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego.
Składniki:
- ciasto francuskie (ok. 250g)
- jajko
- jabłka pokrojone w plasterki lub wcześniej zasmażone
- cynamon
- kruszonka:
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
- cukier puder do posypania
Pokrój ciasto na duże prostokąty (8 szt.) i ułóż na dużej blasze.
Roztrzep jajko i posmaruj nim ciasto.
Na środku każdego kawałka rozłóż jabłka i posyp je cynamonem.
Przygotuj kruszonkę na stolnicy lub w misce. Przesiej mąkę, dodaj masło i cukier puder. Zagniataj składniki razem, aż uzyskasz grudki.
Posyp jabłka kruszonką.
Ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz, aż kruszonka się zarumieni.
Upieczone ciastka posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz