9 czerwca 2013

Przepis na... Ciastka francuskie z jabłkami

 

Dziecinnie prosty przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego.

 

 

 

Składniki:

  • ciasto francuskie (ok. 250g)
  • jajko
  • jabłka pokrojone w plasterki lub wcześniej zasmażone
  • cynamon
  • kruszonka: 
    • 4 łyżki mąki
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 2 łyżki masła (w temperaturze pokojowej)
  •  cukier puder do posypania



Pokrój ciasto na duże prostokąty (8 szt.) i ułóż na dużej blasze.
Roztrzep jajko i posmaruj nim ciasto.
Na środku każdego kawałka rozłóż  jabłka i posyp je cynamonem.
Przygotuj kruszonkę na stolnicy lub w misce. Przesiej mąkę, dodaj masło i cukier puder. Zagniataj składniki razem, aż uzyskasz grudki.
Posyp jabłka kruszonką.
Ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz, aż kruszonka się zarumieni.
Upieczone ciastka posyp cukrem pudrem.





Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz