20 czerwca 2013

Przepis na... Klasyczne hamburgery

   

 Domowa wersja popularnego amerykańskiego dania. 



       Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wołowego (wystarczy na 3-4 hamburgery)
  • do przyprawienia mięsa: pół cebuli, musztarda, pieprz, sól, natka pietruszki 
  • bułki (mogą być pełnoziarniste)
  • sałata
  • pomidor
  • ogórek konserwowy
  • cebula
  • ser żółty
  • sosy: musztarda, majonez, ketchup

       Wykonanie:


Mielimy mięso razem z cebulą.

Dodajemy łyżkę musztardy, pieprz, sól i posiekaną natkę pietruszki. 
Mieszamy na jednolitą masę.


Formujemy mięso na wysokość ok 1cm i średnicę nieco większą niż śr. bułki.

Grillujemy mięso lub smażymy na suchej patelni.

W czasie, gdy smaży się mięso, do piekarnika wstawiamy przekrojone  bułki.


Myjemy i kroimy w plastry warzywa.

Gdy bułki się zarumienią, smarujemy dolne części musztardą, następnie kładziemy kolejno: sałatę, plastry pomidora, krążki cebuli, mięso, plaster żółtego sera. Ser smarujemy majonezem, na nim kładziemy plastry ogórka, można położyć kolejny liść sałaty, polewamy ketchupem i przykrywamy górną częścią bułki.



 

Smacznego !


2 komentarze:

  1. Widzę Dianka, że nie zapomniałaś jeszcze jak się robi hamburgery:) W Kanapie robiłaś najlepsze;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Kanapowe" nie dorastają moim do pięt ;) Świeże mięsko robi swoje:)
      Pozdrawiam!

      Usuń