Domowa wersja popularnego amerykańskiego dania.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wołowego (wystarczy na 3-4 hamburgery)
- do przyprawienia mięsa: pół cebuli, musztarda, pieprz, sól, natka pietruszki
- bułki (mogą być pełnoziarniste)
- sałata
- pomidor
- ogórek konserwowy
- cebula
- ser żółty
- sosy: musztarda, majonez, ketchup
Wykonanie:
Mielimy mięso razem z cebulą.
Dodajemy łyżkę musztardy, pieprz, sól i posiekaną natkę pietruszki.
Mieszamy na jednolitą masę.
Formujemy mięso na wysokość ok 1cm i średnicę nieco większą niż śr. bułki.
Grillujemy mięso lub smażymy na suchej patelni.
W czasie, gdy smaży się mięso, do piekarnika wstawiamy przekrojone bułki.
Myjemy i kroimy w plastry warzywa.
Gdy bułki się zarumienią, smarujemy dolne części musztardą, następnie kładziemy kolejno: sałatę, plastry pomidora, krążki cebuli, mięso, plaster żółtego sera. Ser smarujemy majonezem, na nim kładziemy plastry ogórka, można położyć kolejny liść sałaty, polewamy ketchupem i przykrywamy górną częścią bułki.
Widzę Dianka, że nie zapomniałaś jeszcze jak się robi hamburgery:) W Kanapie robiłaś najlepsze;)
OdpowiedzUsuń"Kanapowe" nie dorastają moim do pięt ;) Świeże mięsko robi swoje:)
UsuńPozdrawiam!